Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

To pożywne danie przyrządza się z jagnięciny, różnych warzyw i kaszy perłowej, a przyprawia liściem laurowym i tymiankiem. Przygotowuje się je łatwo, a smakuje i pachnie cudownie. Najlepiej podawać z fioletowymi brokułami lub jarmużem i pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 kotlety jagnięce, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 450 g)
  • 2 cebule, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 2 duże pory, pokrojone (łącznie ok. 400 g)
  • 600 g dyni, pokrojonej na małe kawałki
  • 2 rzepy, przekrojone wzdłuż na ćwiartki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym, wrzucić kotlety i przyrumienić je z obu stron. Wyjąć mięso i przełożyć na talerz.

2Wrzucić ćwiartki cebuli i smażyć około 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Dodać pory, dynię i rzepę. Przykryć i podsmażać na małym ogniu 5 minut.

3Wsypać do warzyw kaszę perłową. Podsmażać minutę, cały czas mieszając, a następnie wlać gorący wywar. Dodać mięso, liście laurowe, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut, aż mięso i warzywa zrobią się bardzo miękkie.

4Wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby kasza wchłonęła więcej sosu. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać danie gorące, posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób