30 min.
90 min.
120 min.
To pożywne danie przyrządza się z jagnięciny, różnych warzyw i kaszy perłowej, a przyprawia liściem laurowym i tymiankiem. Przygotowuje się je łatwo, a smakuje i pachnie cudownie. Najlepiej podawać z fioletowymi brokułami lub jarmużem i pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 4 kotlety jagnięce, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 450 g)
- 2 cebule, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
- 2 duże pory, pokrojone (łącznie ok. 400 g)
- 600 g dyni, pokrojonej na małe kawałki
- 2 rzepy, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym, wrzucić kotlety i przyrumienić je z obu stron. Wyjąć mięso i przełożyć na talerz.
2Wrzucić ćwiartki cebuli i smażyć około 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Dodać pory, dynię i rzepę. Przykryć i podsmażać na małym ogniu 5 minut.
3Wsypać do warzyw kaszę perłową. Podsmażać minutę, cały czas mieszając, a następnie wlać gorący wywar. Dodać mięso, liście laurowe, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut, aż mięso i warzywa zrobią się bardzo miękkie.
4Wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby kasza wchłonęła więcej sosu. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać danie gorące, posypane natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób