10 min.
90 min.
100 min.
Marokańska kuchnia jest przepyszna, a wcale nie taka trudna – ten przepis to udowadnia. To wspaniałe marokańskie danie, które można podać na obiad albo na przyjęcie. Podawać z kuskusem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g chudej jagnięciny, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sok i skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
1W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażać jagnięcinę przez 5 minut, a następnie wyjąć z rondla.
2W tym samym rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem (smażyć przez 5 minut). Włożyć jagnięcinę z powrotem do rondla.
3Dodać skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i miód. Doprawić solą i pieprzem i dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Dusić przez godzinę.
4Dodać morele i dusić jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
5Migdały uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu i posypać nimi jagnięcinę tuż przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób