Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Marokańska kuchnia jest przepyszna, a wcale nie taka trudna – ten przepis to udowadnia. To wspaniałe marokańskie danie, które można podać na obiad albo na przyjęcie. Podawać z kuskusem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g chudej jagnięciny, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sok i skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

1W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażać jagnięcinę przez 5 minut, a następnie wyjąć z rondla.

2W tym samym rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem (smażyć przez 5 minut). Włożyć jagnięcinę z powrotem do rondla.

3Dodać skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i miód. Doprawić solą i pieprzem i dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Dusić przez godzinę.

4Dodać morele i dusić jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

5Migdały uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu i posypać nimi jagnięcinę tuż przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób