Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
08 min.

Smakowita jajecznica z niespodzianką. Połączenie krewetek i jajek może posłużyć na wyjątkowe śniadanie lub lunch. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze ciekawszy efekt, udekoruj tę jajecznicę sosem holenderskim.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 15 g masła
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego, stostowane
  • 100 g ugotowanych krewetek
  • 2 łyżeczki szczypiorku pokrojonego na krótkie rureczki

Przygotowanie:

1Rozbić jajka do małej miseczki, dodać mleko i sól i roztrzepać wszystko widelcem.

2W małej patelni stopić masło, wlać jajka i poczekać, by się lekko ścięły. Drewnianą szpatułką zdrapać jajka z brzegów i dna patelni, aby wszystko mogło się równomiernie ściąć. Mieszać – jajecznica powinna być mokra i luźna, więc nie można jej smażyć zbyt długo.

3Ułożyć tosty na dwóch talerzykach. Wyłożyć jajka po równo na każdą kromkę. Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

2 osób