Czas przygotowania:
03 min.
03 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
08 min.
08 min.
Smakowita jajecznica z niespodzianką. Połączenie krewetek i jajek może posłużyć na wyjątkowe śniadanie lub lunch. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze ciekawszy efekt, udekoruj tę jajecznicę sosem holenderskim.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 15 g masła
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego, stostowane
- 100 g ugotowanych krewetek
- 2 łyżeczki szczypiorku pokrojonego na krótkie rureczki
Przygotowanie:
1Rozbić jajka do małej miseczki, dodać mleko i sól i roztrzepać wszystko widelcem.
2W małej patelni stopić masło, wlać jajka i poczekać, by się lekko ścięły. Drewnianą szpatułką zdrapać jajka z brzegów i dna patelni, aby wszystko mogło się równomiernie ściąć. Mieszać – jajecznica powinna być mokra i luźna, więc nie można jej smażyć zbyt długo.
3Ułożyć tosty na dwóch talerzykach. Wyłożyć jajka po równo na każdą kromkę. Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
2 osób