Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To wyśmienite, tradycyjne danie kuchni francuskiej, do doskonała przystawka, lunch albo kolacja. Kokilki napełnia się pokrojonym w kostkę foie gras, sosem chrzanowym i jajkiem, a następnie gotuje się je w kąpieli wodnej.

Składniki:

  • 1 łyżka sosu chrzanowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g foie gras
  • 150 ml śmietany 38%
  • 6 jajek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Śmietanę ubić za pomocą miksera, dodać sos chrzanowy, sok cytrynowy, sól i pieprz. Odstawić.

2Foie gras pokroić w kostkę i nałożyć do 6 filiżanek lub kokilek. Polać sosem chrzanowym ze śmietaną, a następnie do każdej filiżanki wbić jajko.

3Do dużej patelni lub garnka wlać wody na wysokość ok 3 cm. Wstawić do niej filiżanki i gotować pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu, przez ok. 10 minut.

4Uwaga: żółtko musi być płynne. Czas gotowania będzie zależał od rozmiaru użytych filiżanek lub kokilek.

Porcja dla:

6 osób