Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
To wyśmienite, tradycyjne danie kuchni francuskiej, do doskonała przystawka, lunch albo kolacja. Kokilki napełnia się pokrojonym w kostkę foie gras, sosem chrzanowym i jajkiem, a następnie gotuje się je w kąpieli wodnej.
Składniki:
- 1 łyżka sosu chrzanowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g foie gras
- 150 ml śmietany 38%
- 6 jajek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Śmietanę ubić za pomocą miksera, dodać sos chrzanowy, sok cytrynowy, sól i pieprz. Odstawić.
2Foie gras pokroić w kostkę i nałożyć do 6 filiżanek lub kokilek. Polać sosem chrzanowym ze śmietaną, a następnie do każdej filiżanki wbić jajko.
3Do dużej patelni lub garnka wlać wody na wysokość ok 3 cm. Wstawić do niej filiżanki i gotować pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu, przez ok. 10 minut.
4Uwaga: żółtko musi być płynne. Czas gotowania będzie zależał od rozmiaru użytych filiżanek lub kokilek.
Porcja dla:
6 osób