40 min.
10 min.
50 min.
Ciekawy sposób na przygotowanie jajek na Wielkanocny stół. Przygotowanie zabiera trochę czasu ale efekt jest znakomity. Wygląda i smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 600 g udźca cielęcego
- 4 jajka
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
2Każdy kawałek mięsa z jednej strony posmarować musztardą i posypać natką pietruszki.
3Jajka gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, aby żółtko nie zdążyło się całkowicie ściąć. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Każde jajko ułożyć na brzegu kawałków mięsa i zwinąć w taki sposób, aby posmarowana musztardą strona stykała się z jajkiem. Spiąć delikatnie wykałaczką.
4Na patelni rozgrzać oliwę, położyć rolady i obsmażyć z wszystkich stron, obracając je drewnianą łyżką. Dodać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 6 minut. Podawać przekrojone na pół.
Porcja dla:
4 osób