Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ciekawy sposób na przygotowanie jajek na Wielkanocny stół. Przygotowanie zabiera trochę czasu ale efekt jest znakomity. Wygląda i smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 600 g udźca cielęcego
  • 4 jajka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

2Każdy kawałek mięsa z jednej strony posmarować musztardą i posypać natką pietruszki.

3Jajka gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, aby żółtko nie zdążyło się całkowicie ściąć. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Każde jajko ułożyć na brzegu kawałków mięsa i zwinąć w taki sposób, aby posmarowana musztardą strona stykała się z jajkiem. Spiąć delikatnie wykałaczką.

4Na patelni rozgrzać oliwę, położyć rolady i obsmażyć z wszystkich stron, obracając je drewnianą łyżką. Dodać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 6 minut. Podawać przekrojone na pół.

Porcja dla:

4 osób