Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Sprytny przepis na świąteczno-wiosenne przyrządzenie jajek. Zielony kolor rozweseli każdy stół. Doskonałe także na śniadanie wielkanocne.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5 listków bazyli świeżej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przeciąć na pół. Wyjąć delikatnie żółtka.
2Szczypior, bazylię i koperek drobno posiekać.
3Żółtka rozetrzeć, dodać 2 łyżki majonezu i łyżeczkę jogurtu, sól, pieprz i 2/3 porcji zieleniny. Wymieszać.
4Uzyskaną masę nałożyć do białek.
5Łyżeczkę majonezu zmieszać z 2 łyżeczkami masła, dodać koperek i obtaczać w tym spody faszerowanych jajek.
Porcja dla:
6 osób