Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
17 min.

Pyszne śniadanie albo kolacja – jajko zapieczone w kokilce ze śmietaną i wędzonym łososiem. Żółtko jest płynne, więc polecam maczać w nim świeży, wiejski chleb. Pycha!

Składniki:

  • 40 ml śmietany (lub 1 łyżka creme fraiche)
  • 1 jajko
  • 4-5 paseczków wędzonego łososia
  • sól i pieprz
  • szczypta świeżego szczypiorku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2Do kokilek nałożyć śmietanę lub creme fraiche – nie powinna zajmować więcej niż połowę kokilki.

3Dodać paseczki łososia (można dać więcej lub mniej – w zależności od upodobań).

4Oddzielić białko od żółtka jajka. Białko dodać do kokilki, oprószyć solą i pieprzem.

5Wstawić kokilkę do foremki do pieczenia i wlać wrzącą wodę do połowy wysokości kokilki. Piec przez 10 minut w 200°C, aż białka się zetną.

6Po tym czasie ostrożnie wyjąć foremkę z piekarnika i do kokilki dodać żółtko. Posypać szczypiorkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty. Żółtko ma być nadal płynne.

7Podawać na gorąco.

Porcja dla:

1 osoby