05 min.
12 min.
17 min.
Pyszne śniadanie albo kolacja – jajko zapieczone w kokilce ze śmietaną i wędzonym łososiem. Żółtko jest płynne, więc polecam maczać w nim świeży, wiejski chleb. Pycha!
Składniki:
- 40 ml śmietany (lub 1 łyżka creme fraiche)
- 1 jajko
- 4-5 paseczków wędzonego łososia
- sól i pieprz
- szczypta świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C.
2Do kokilek nałożyć śmietanę lub creme fraiche – nie powinna zajmować więcej niż połowę kokilki.
3Dodać paseczki łososia (można dać więcej lub mniej – w zależności od upodobań).
4Oddzielić białko od żółtka jajka. Białko dodać do kokilki, oprószyć solą i pieprzem.
5Wstawić kokilkę do foremki do pieczenia i wlać wrzącą wodę do połowy wysokości kokilki. Piec przez 10 minut w 200°C, aż białka się zetną.
6Po tym czasie ostrożnie wyjąć foremkę z piekarnika i do kokilki dodać żółtko. Posypać szczypiorkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty. Żółtko ma być nadal płynne.
7Podawać na gorąco.
Porcja dla:
1 osoby