Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
620 min.

Smaczny przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną z dodatkiem czosnku, imbiru i goździków. Doskonała na specjalne okazje.

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka rozgniecionych goździków
  • 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 kaczka
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki marynaty wymieszać na papkę, natrzeć nią kaczkę i wstawić na noc do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Kaczkę natrzeć solą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez około 2 godziny.

Porcja dla:

4 osób