Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
620 min.
620 min.
Smaczny przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną z dodatkiem czosnku, imbiru i goździków. Doskonała na specjalne okazje.
Składniki:
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka rozgniecionych goździków
- 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
- 1 łyżka imbiru
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 kaczka
- sól do smaku
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki marynaty wymieszać na papkę, natrzeć nią kaczkę i wstawić na noc do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Kaczkę natrzeć solą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez około 2 godziny.
Porcja dla:
4 osób