Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Pyszny kurczak smażony w kakaowej panierce. Willy Wonka byłby dumny z tego przepisu! Podawać z sałatką – jeśli zależy Wam na zdrowej diecie, albo z frytkami – jeśli macie ochotę zaszaleć!
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej (do panierowania)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 szklanki (250 g) bułki tartej (najlepiej z przyprawami)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1W głębokim talerzu wymieszać mąkę z kakao. Obtaczać w tym po kolei wszystkie kawałki kurczaka, a następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
2Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste (ok. 5 minut).
Porcja dla:
5 osób