Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pyszny kurczak smażony w kakaowej panierce. Willy Wonka byłby dumny z tego przepisu! Podawać z sałatką – jeśli zależy Wam na zdrowej diecie, albo z frytkami – jeśli macie ochotę zaszaleć!

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej (do panierowania)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 szklanki (250 g) bułki tartej (najlepiej z przyprawami)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1W głębokim talerzu wymieszać mąkę z kakao. Obtaczać w tym po kolei wszystkie kawałki kurczaka, a następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

2Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste (ok. 5 minut).

Porcja dla:

5 osób