Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Lekki i szybki obiad dla miłośników owoców morza. Podsmażona papryka, cukinia, pomidory i kałamarnica w białym winie.

Składniki:

  • 500 g kałamarnicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Kałamarnicę opłukać i oczyścić. Tułów pokroić w krążki, a macki pokroić w paski.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 3 minuty. Posolić.

3Dodać paprykę i cukinię, i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i czosnek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać winem i doprowadzić do wrzenia.

4Dodać kałamarnicę i smażyć przez 5 minut.

5Przed podaniem posypać bazylią.

Porcja dla:

4 osób