Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Lekki i szybki obiad dla miłośników owoców morza. Podsmażona papryka, cukinia, pomidory i kałamarnica w białym winie.
Składniki:
- 500 g kałamarnicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Kałamarnicę opłukać i oczyścić. Tułów pokroić w krążki, a macki pokroić w paski.
2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 3 minuty. Posolić.
3Dodać paprykę i cukinię, i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i czosnek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
4Dodać kałamarnicę i smażyć przez 5 minut.
5Przed podaniem posypać bazylią.
Porcja dla:
4 osób