20 min.
08 min.
88 min.
Kanapka o swojsko brzmiącej po polsku, ale w rzeczywistości włoskiej nazwie “pan bagna”, czyli w wolnym tłumaczeniu “mokry chleb”, pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Przekąska ta doskonale nadaje się na piknik.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 duża bagietka, długości około 25 cm
- 3 dojrzale pomidory, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
Przygotowanie:
1Włożyć jajka do garnka i wlać tyle wody, aby je przykryła. Zagotować, zmniejszyć trochę ogień, żeby gotowały się spokojnie 8 minut. Odlać wodę i przelać jajka bieżącą zimną wodą, aby szybko wystygły. Obrać i pokroić w plasterki.
2Wymieszać oliwę z czosnkiem w małej misce. Przekroić pieczywo wzdłuż, ale nie rozkrawać do końca, tak aby obie części trzymały się z jednej strony razem, jak na zawiasach. Rozłożyć tak przygotowaną bułkę na płasko, miąższem do góry i skropić dokładnie oliwą z czosnkiem.
3Rozłożyć na bułce warstwami: jajka, pomidory, paprykę, cebulę i anchois, a pomiędzy nie wrzucić kilka kaparów i listków bazylii. Każdy składnik powinien być rozłożony równomiernie na całej powierzchni pieczywa. Doprawić pieprzem, zamknąć bułkę i owinąć folią samoprzylegającą.
4Pozostawić w chłodnej temperaturze pokojowej na około godzinę (lub do 3 godzin w lodówce). Przekroić w poprzek, aby powstały 4 kanapki i podawać.
Porcja dla:
4 osób