Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Kapusta włoska to tanie, zdrowe i wszechstronne warzywo. Doskonale pasuje do wołowiny lub jagnięciny. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako dodatki obiadowe do pieczonych mięs.
Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej
- 2 boczku, pokrojonego w drobną kostkę
- 40 g masła
- 50 ml śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
Przygotowanie:
1Umyć kapustę, usunąć zewnętrzne liście, pozostałe grubo poszatkować.
2Krótko podgotować boczek w wodzie i dobrze odcedzić (dzięki temu będzie miał łagodniejszy smak, ale ten krok można opuścić).
3Sparzyć kapustę wkładając ją na kilka chwil do wrzącej, osolonej wody, odcedzić ją, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie (dzięki temu zachowa kolor). Osuszyć kapustę. W dużej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę, boczek i kapustę, dobrze wymieszać i podgrzewać wszystko przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Porcja dla:
4 osób