Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Kapusta włoska to tanie, zdrowe i wszechstronne warzywo. Doskonale pasuje do wołowiny lub jagnięciny. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako dodatki obiadowe do pieczonych mięs.

Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 2 boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

1Umyć kapustę, usunąć zewnętrzne liście, pozostałe grubo poszatkować.

2Krótko podgotować boczek w wodzie i dobrze odcedzić (dzięki temu będzie miał łagodniejszy smak, ale ten krok można opuścić).

3Sparzyć kapustę wkładając ją na kilka chwil do wrzącej, osolonej wody, odcedzić ją, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie (dzięki temu zachowa kolor). Osuszyć kapustę. W dużej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę, boczek i kapustę, dobrze wymieszać i podgrzewać wszystko przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Porcja dla:

4 osób