Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
300 min.
300 min.
Mięsa gotowane na parze są bardzo kruche i smaczne, a nie zawierają niepotrzebnego tłuszczu ze smażenia. Tę karkówkę podaję z warzywami gotowanymi w tym samym garnku na parze. Trzeba tylko pamiętać, żeby warzywa dodać na ok. 20 minut przed końcem gotowania mięsa, bo szybciej się gotują.
Składniki:
- 2 plastry karczku wołowego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem a na koniec posmarować musztardą. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
2Do garnka do gotowania na parze wlać ok. 1,5 l wody. Gdy zacznie wrzeć, ułożyć mięso na „durszlaku” – czyli górnej części garnka. Gotować przez około 45-55 minut, aż mięso będzie miękkie.
3Podawać z sosem jogurtowym.
Porcja dla:
2 osób