Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
300 min.

Mięsa gotowane na parze są bardzo kruche i smaczne, a nie zawierają niepotrzebnego tłuszczu ze smażenia. Tę karkówkę podaję z warzywami gotowanymi w tym samym garnku na parze. Trzeba tylko pamiętać, żeby warzywa dodać na ok. 20 minut przed końcem gotowania mięsa, bo szybciej się gotują.

Składniki:

  • 2 plastry karczku wołowego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem a na koniec posmarować musztardą. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.

2Do garnka do gotowania na parze wlać ok. 1,5 l wody. Gdy zacznie wrzeć, ułożyć mięso na „durszlaku” – czyli górnej części garnka. Gotować przez około 45-55 minut, aż mięso będzie miękkie.

3Podawać z sosem jogurtowym.

Porcja dla:

2 osób