Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszna karmelowa ryba zapiekana z brokułami, autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

  • 1 średni por
  • 2 łyżki oliwy
  • 700 g białej ryby morskiej
  • grubo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 brokuł
  • gotowy majonezowy sos koperkowy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.

3Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem.

4Z cukru zrobić na patelni karmel i wylać na rybę.

5Różyczki brokuła lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyłożyć na rybę.

6Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

7Danie polać sosem koperkowym. Potrawy nie solimy!

Porcja dla:

4 osób