Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszna karmelowa ryba zapiekana z brokułami, autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- 1 średni por
- 2 łyżki oliwy
- 700 g białej ryby morskiej
- grubo mielony pieprz
- 0,5 szklanki cukru
- 1 brokuł
- gotowy majonezowy sos koperkowy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
3Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem.
4Z cukru zrobić na patelni karmel i wylać na rybę.
5Różyczki brokuła lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyłożyć na rybę.
6Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
7Danie polać sosem koperkowym. Potrawy nie solimy!
Porcja dla:
4 osób