Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
245 min.

Tradycyjny przepis na karpia w galarecie. Prezentuje się okazale bo jest podany w całości i na pewno ozdobi wigilijny stół.

Składniki:

  • 1 sprawiony karp (około 1 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1Jeśli karp nie jest sprawiony, należy z niego usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Opłukać. Ryba będzie przyrządzana z głową, więc należy usunąć nożykiem oczy i skrzela.

2Do dużego garnka (takiego żeby zmieścił się cały karp) włożyć warzywa (oprócz cebuli), zalać wodą i dodać sok z cytryny. Gotować przez 30 minut.

3Wywar przecedzić, (warzywa można użyć do sałatki jarzynowej). Do wywaru dodać karpia i pokrojoną cebulę, i doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut.

4Rodzynki i migdały sparzyć. Migdały posiekać.

5Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Następnie dodać do karpia i zagotować. Dodać rodzynki i migdały. Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki, żeby stężało.

6Karpia przełożyć na półmisek, obłożyć galaretą, udekorować cytryną i natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób