20 min.
45 min.
245 min.
Tradycyjny przepis na karpia w galarecie. Prezentuje się okazale bo jest podany w całości i na pewno ozdobi wigilijny stół.
Składniki:
- 1 sprawiony karp (około 1 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1Jeśli karp nie jest sprawiony, należy z niego usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Opłukać. Ryba będzie przyrządzana z głową, więc należy usunąć nożykiem oczy i skrzela.
2Do dużego garnka (takiego żeby zmieścił się cały karp) włożyć warzywa (oprócz cebuli), zalać wodą i dodać sok z cytryny. Gotować przez 30 minut.
3Wywar przecedzić, (warzywa można użyć do sałatki jarzynowej). Do wywaru dodać karpia i pokrojoną cebulę, i doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
4Rodzynki i migdały sparzyć. Migdały posiekać.
5Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Następnie dodać do karpia i zagotować. Dodać rodzynki i migdały. Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki, żeby stężało.
6Karpia przełożyć na półmisek, obłożyć galaretą, udekorować cytryną i natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób