Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
680 min.

Pyszny, świeży karp smażony w nietypowej panierce z mąki kukurydzianej. Najpierw marynuje się go w cebuli, więc jest bardzo aromatyczny. Polecam na wigilię!

Składniki:

  • 1 karp średniej wielkości
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • przyprawa do ryb
  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • mąka kukurydziana do panierowania (ok. 100 g)
  • olej do smażenia
  • łyżka masła

Przygotowanie:

1Sprawionego karpia pokroić w dzwonka, albo jak kto woli w filety.

2Wymieszać wodę z solą. Ułożyć karpia w misce i zalać słoną wodą. Odstawić na minimum 2 godziny, by pozbyć się mulistego posmaku ryby.

3Mięso ryby osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawą do ryb (ja lubię z firmy Prymat). Układać rybę w misce i przekładać kolejne warstwy plastrami cebuli. Przykryć i wstawić do lodówki na noc (nawet na całą dobę).

4Wyjąć rybę z marynaty, oczyścić z cebuli i obtoczyć w mące kukurydzianej.

5W patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść karpia. Smażyć, dodając pod koniec nieco masła, które bardzo poprawia smak potrawy.

6Cebulę można poddusić osobno i obłożyć nią gotową rybę.

Porcja dla:

6 osób