60 min.
20 min.
680 min.
Pyszny, świeży karp smażony w nietypowej panierce z mąki kukurydzianej. Najpierw marynuje się go w cebuli, więc jest bardzo aromatyczny. Polecam na wigilię!
Składniki:
- 1 karp średniej wielkości
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka soli
- przyprawa do ryb
- 2 cebule, pokrojone w plastry
- mąka kukurydziana do panierowania (ok. 100 g)
- olej do smażenia
- łyżka masła
Przygotowanie:
1Sprawionego karpia pokroić w dzwonka, albo jak kto woli w filety.
2Wymieszać wodę z solą. Ułożyć karpia w misce i zalać słoną wodą. Odstawić na minimum 2 godziny, by pozbyć się mulistego posmaku ryby.
3Mięso ryby osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawą do ryb (ja lubię z firmy Prymat). Układać rybę w misce i przekładać kolejne warstwy plastrami cebuli. Przykryć i wstawić do lodówki na noc (nawet na całą dobę).
4Wyjąć rybę z marynaty, oczyścić z cebuli i obtoczyć w mące kukurydzianej.
5W patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść karpia. Smażyć, dodając pod koniec nieco masła, które bardzo poprawia smak potrawy.
6Cebulę można poddusić osobno i obłożyć nią gotową rybę.
Porcja dla:
6 osób