Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty przepis na karpia, który wymaga tylko kilku podstawowych składników. Karp w sosie to świetne danie na kolację wigilijną i nie tylko!

Składniki:

  • 1 karp (1,5-2 kg)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 główka czosnku
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 gałązki szałwii

Przygotowanie:

1Karpia podzielić na 2-3 cm dzwonki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oliwie. Odstawić.

2Na tej samej patelni podsmażyć przez 4-5 minut posiekaną cebulkę i ząbki czosnku w łupinkach.

3Karpia ponownie ułożyć na patelni i zalać śmietaną. Dodać gałązki szałwii, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje do konsystencji gęstego sosu.

4Dzwonki karpia ułożyć na talerzu i po wierzchu polać sosem.

5Można podawać z sałatką i pieczywem lub kaszą.

Porcja dla:

5 osób