Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Prosty przepis na karpia, który wymaga tylko kilku podstawowych składników. Karp w sosie to świetne danie na kolację wigilijną i nie tylko!
Składniki:
- 1 karp (1,5-2 kg)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 główka czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- 2 gałązki szałwii
Przygotowanie:
1Karpia podzielić na 2-3 cm dzwonki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oliwie. Odstawić.
2Na tej samej patelni podsmażyć przez 4-5 minut posiekaną cebulkę i ząbki czosnku w łupinkach.
3Karpia ponownie ułożyć na patelni i zalać śmietaną. Dodać gałązki szałwii, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje do konsystencji gęstego sosu.
4Dzwonki karpia ułożyć na talerzu i po wierzchu polać sosem.
5Można podawać z sałatką i pieczywem lub kaszą.
Porcja dla:
5 osób