Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Oryginalny, tradycyjny polski przepis na świątecznego karpia. Szary sos kryje w sobie czerwone wino, piernik, migdały i suszone morele.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 karp, wypatroszony, bez głowy (około 1,2 kg)

Przygotowanie:

1Zagotować 1,5 l wody z kostką rosołową, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulą.

2Do wrzącego bulionu włożyć karpia i gotować go na małym ogniu przez 10 minut.

3Wyciągnąć karpia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Sos: Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać szklankę wywaru rybnego i dokładnie wymieszać.

6Dodać pokruszony piernik i gotować do pełnego rozpuszczenia, delikatnie mieszając.

7Do sosu wlać kieliszek czerwonego wina, sok z cytryny, cukier i bakalie.

8Całość dusić na małym ogniu przez 5 minut.

9Gotowym sosem zalać karpia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Porcja dla:

6 osób