20 min.
40 min.
60 min.
Oryginalny, tradycyjny polski przepis na świątecznego karpia. Szary sos kryje w sobie czerwone wino, piernik, migdały i suszone morele.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 średnia cebula
- 1 karp, wypatroszony, bez głowy (około 1,2 kg)
Przygotowanie:
1Zagotować 1,5 l wody z kostką rosołową, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulą.
2Do wrzącego bulionu włożyć karpia i gotować go na małym ogniu przez 10 minut.
3Wyciągnąć karpia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Sos: Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać szklankę wywaru rybnego i dokładnie wymieszać.
6Dodać pokruszony piernik i gotować do pełnego rozpuszczenia, delikatnie mieszając.
7Do sosu wlać kieliszek czerwonego wina, sok z cytryny, cukier i bakalie.
8Całość dusić na małym ogniu przez 5 minut.
9Gotowym sosem zalać karpia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Porcja dla:
6 osób