20 min.
15 min.
35 min.
Cienkie plastry kurczaka obtoczone w przyprawach i mące kukurydzianej, smażone z plastrami ananasa. Potrawa z kuchni chińskiej.
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka
- 4 duże łyżki wody
- 1 białko
- 1/2 łyżki soli
- 15 g mąki kukurydzianej (2,5 łyżki)
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plastry o wymiarach 6 cm x 2 cm, nie grubsze niż 0,3 cm, i umieścić w misce.
2Do mięsa dodać 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko, połowę soli i 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
3Plastry ananasa pokroić w kawałki o wymiarach 5 cm x 3 cm o grubości 0,5 cm następnie umieścić na sitku aby odsączyć nadmiar soku.
4Pozostałą mąkę kukurydzianą rozrobić w pozostałej wodzie (2 łyżki).
5W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka przez 1-2 min. Wyciągnąć mięso z oleju i odsączyć na sitku z ananasem z nadmiaru oleju.
6Z woka odlać olej (zostawić około 2 łyżki oleju), dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną wcześniej w wodzie, pozostałą sól i wino.
7Do woka wrzucić mięso z ananasem i smażyć krótko na dużym ogniu, często przewracając składniki żeby się nie przypaliły.
8Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego. Podawać z ryżem.
Porcja dla:
2 osób