Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Cienkie plastry kurczaka obtoczone w przyprawach i mące kukurydzianej, smażone z plastrami ananasa. Potrawa z kuchni chińskiej.

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 4 duże łyżki wody
  • 1 białko
  • 1/2 łyżki soli
  • 15 g mąki kukurydzianej (2,5 łyżki)

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plastry o wymiarach 6 cm x 2 cm, nie grubsze niż 0,3 cm, i umieścić w misce.

2Do mięsa dodać 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko, połowę soli i 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

3Plastry ananasa pokroić w kawałki o wymiarach 5 cm x 3 cm o grubości 0,5 cm następnie umieścić na sitku aby odsączyć nadmiar soku.

4Pozostałą mąkę kukurydzianą rozrobić w pozostałej wodzie (2 łyżki).

5W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka przez 1-2 min. Wyciągnąć mięso z oleju i odsączyć na sitku z ananasem z nadmiaru oleju.

6Z woka odlać olej (zostawić około 2 łyżki oleju), dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną wcześniej w wodzie, pozostałą sól i wino.

7Do woka wrzucić mięso z ananasem i smażyć krótko na dużym ogniu, często przewracając składniki żeby się nie przypaliły.

8Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego. Podawać z ryżem.

Porcja dla:

2 osób