30 min.
30 min.
60 min.
Wędzony łupacz i ryż basmati stanowią podstawę tego indyjskiego dania, którego smak został urozmaicony pikantnym chili i wyrazistą w smaku kolendrą.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 cytryna
- 150 g mrożonej kukurydzy
- 150 g mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do dużego rondla, dodać kurkumę i wymieszać. Wlać wrzątek i doprowadzić z powrotem do wrzenia. Zamieszać raz, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 5 minut. Otrzeć skórkę z cytryny do miski. Pokroić cytrynę na cząstki.
2Wrzucić kukurydzę i groszek do rondla z ryżem. Dodać rybę, rozkładając ją równomiernie. Doprowadzić ponownie do wrzenia, ale nie mieszać. Kiedy woda będzie już wrzała, zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować przez 10 minut. Kawałki ryby mają być matowe, soczyste i jędrne, a ryż powinien wchłonąć całą wodę.
3Położyć kawałki masła na rybę, lekko wymieszać wszystkie składniki widelcem. Posypać siekanymi jajkami, krążkami chili, kolendrą i skórką otartą z cytryny.
Porcja dla:
4 osób