30 min.
30 min.
Kedgeree to aromatyczne tradycyjne danie indyjskie z wędzonym łupaczem podawane na śniadanie. My przyrządzimy je z wędzonym pstrągiem i podamy na kolację wraz z hinduskim chlebkiem poppadum i sosem chutney z mango oraz sałatką z pomidorów i ogórków.
Składniki:
- 300 g białego długoziarnistego ryżu
- 1 litr wywaru warzywnego lub wody
- 8 przepiórczych jajek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do rondla. Wlać wywar lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
2W czasie, gdy ryż się gotuje włożyć jajka przepiórcze do małego rondla z wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 sekund, a następnie odlać wodę. Zalać zimną wodą i odstawić, aż jajka ostygną na tyle, by nie parzyły w dłonie. Obrać i pokroić na połówki.
3Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i papryczkę chili. Smażyć 10 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę, mieszając.
4Wrzucić ryż na patelnię. Dodać jogurt i starannie wymieszać. Wrzucić wędzoną rybę, kolendrę i migdały. Ułożyć na wierzchu jajka przepiórcze, podgrzewać jeszcze chwilę, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób