Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Kedgeree to aromatyczne tradycyjne danie indyjskie z wędzonym łupaczem podawane na śniadanie. My przyrządzimy je z wędzonym pstrągiem i podamy na kolację wraz z hinduskim chlebkiem poppadum i sosem chutney z mango oraz sałatką z pomidorów i ogórków.

Składniki:

  • 300 g białego długoziarnistego ryżu
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 8 przepiórczych jajek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

1Wsypać ryż do rondla. Wlać wywar lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

2W czasie, gdy ryż się gotuje włożyć jajka przepiórcze do małego rondla z wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 sekund, a następnie odlać wodę. Zalać zimną wodą i odstawić, aż jajka ostygną na tyle, by nie parzyły w dłonie. Obrać i pokroić na połówki.

3Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i papryczkę chili. Smażyć 10 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę, mieszając.

4Wrzucić ryż na patelnię. Dodać jogurt i starannie wymieszać. Wrzucić wędzoną rybę, kolendrę i migdały. Ułożyć na wierzchu jajka przepiórcze, podgrzewać jeszcze chwilę, a następnie podawać.

Porcja dla:

4 osób