Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To prosty przepis, ale danie jest imponujące ze względu na swój niepowtarzalny smak. Jedno z ulubionych dań mojej rodziny.

Składniki:

  • 350 ml (1,5 szkl.) mleka
  • 120 ml (1/2 szkl.) wody
  • 155 g (1 szkl.) suchej kaszy mannej
  • 115 g (1 szkl.) startego sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1W rondlu wymieszać wodę z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kaszę mannę, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować, aż kasza zgęstnieje (około 10 minut). Wmieszać ser i zdjąć z ognia.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać kiełbasę, pieczarki i cebulę, i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią. Dodać dżem i dusić, aż grzyby i kiełbasa dobrze pokryją się sosem, a sos będzie jednolity (około 5 minut). Podawać na kaszy mannej z serem.

Porcja dla:

4 osób