Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
To prosty przepis, ale danie jest imponujące ze względu na swój niepowtarzalny smak. Jedno z ulubionych dań mojej rodziny.
Składniki:
- 350 ml (1,5 szkl.) mleka
- 120 ml (1/2 szkl.) wody
- 155 g (1 szkl.) suchej kaszy mannej
- 115 g (1 szkl.) startego sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1W rondlu wymieszać wodę z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kaszę mannę, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować, aż kasza zgęstnieje (około 10 minut). Wmieszać ser i zdjąć z ognia.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać kiełbasę, pieczarki i cebulę, i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią. Dodać dżem i dusić, aż grzyby i kiełbasa dobrze pokryją się sosem, a sos będzie jednolity (około 5 minut). Podawać na kaszy mannej z serem.
Porcja dla:
4 osób