Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

To danie pochodzi z Francji i tradycyjnie przygotowuje się je z kaszanki. Zwykła kiełbasa też będzie pasować – i to nawet bardzo! Podawać z ziemniakami.

Składniki:

  • 100 ml likieru calvados
  • 100 ml creme fraiche
  • 25 g masła
  • 6 kiełbas
  • 8 twardych jabłek
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

14 jabłka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do rondelka i dodać łyżkę wody. Gotować przez 15 minut, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby jabłka nie przywierały do dna rondelka.

2Kiełbasy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, a następnie smażyć na teflonowej patelni, na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.

3Obrać dwa pozostałe jabłka i pokroić na ćwiartki. W osobnej patelni, na małym ogniu stopić nieco masła. Wlać wino i wymieszać.

4Dodać creme fraiche i gotować jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

5Na talerzu ułożyć nieco musu jabłkowego, na musie ułożyć kiełbaski, pokrojone w ćwiartki jabłka, a na koniec polać całość sosem z calvados.

Porcja dla:

6 osób