15 min.
25 min.
40 min.
To danie pochodzi z Francji i tradycyjnie przygotowuje się je z kaszanki. Zwykła kiełbasa też będzie pasować – i to nawet bardzo! Podawać z ziemniakami.
Składniki:
- 100 ml likieru calvados
- 100 ml creme fraiche
- 25 g masła
- 6 kiełbas
- 8 twardych jabłek
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
14 jabłka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do rondelka i dodać łyżkę wody. Gotować przez 15 minut, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby jabłka nie przywierały do dna rondelka.
2Kiełbasy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, a następnie smażyć na teflonowej patelni, na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.
3Obrać dwa pozostałe jabłka i pokroić na ćwiartki. W osobnej patelni, na małym ogniu stopić nieco masła. Wlać wino i wymieszać.
4Dodać creme fraiche i gotować jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
5Na talerzu ułożyć nieco musu jabłkowego, na musie ułożyć kiełbaski, pokrojone w ćwiartki jabłka, a na koniec polać całość sosem z calvados.
Porcja dla:
6 osób