Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Kiełbaski podsmażone na maśle z cząstkami jabłek. Pomysł na kolację na ciepło. Można podawać z grzankami.
Składniki:
- 7 małych jabłek
- 5 czerwonych cebul
- 4 łyżki sklarowanego masła
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżki rozmarynu
- 300 g kiełbasek na grilla
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Jabłka umyć pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i każdą z ćwiartek jeszcze raz przekroić na pół.
2Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Na dużej patelni podgrzać łyżkę sklarowanego masła i przez około 5 min dusić cebulę.
3Dodać cząstki jabłek i dusić jeszcze przez 2 minuty. Wlać sok jabłkowy.
4Dodać gorczycę i rozmaryn. Całość dusić jeszcze kilka minut aby jabłka zmiękły, ale nie rozpadły się.
5Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła i na niewielkim ogniu podsmażyć kiełbaski.
6Kiełbaski wymieszać z cebulą i jabłkami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ciepłe.
Porcja dla:
4 osób