Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Kiełbaski podsmażone na maśle z cząstkami jabłek. Pomysł na kolację na ciepło. Można podawać z grzankami.

Składniki:

  • 7 małych jabłek
  • 5 czerwonych cebul
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 300 g kiełbasek na grilla
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jabłka umyć pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i każdą z ćwiartek jeszcze raz przekroić na pół.

2Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Na dużej patelni podgrzać łyżkę sklarowanego masła i przez około 5 min dusić cebulę.

3Dodać cząstki jabłek i dusić jeszcze przez 2 minuty. Wlać sok jabłkowy.

4Dodać gorczycę i rozmaryn. Całość dusić jeszcze kilka minut aby jabłka zmiękły, ale nie rozpadły się.

5Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła i na niewielkim ogniu podsmażyć kiełbaski.

6Kiełbaski wymieszać z cebulą i jabłkami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

Porcja dla:

4 osób