Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Wspaniały przepis na soczystą polędwicę wołową. Mięso nie wymaga marynowania, a po upieczeniu jest i tak pysznie kruche.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2W miseczce rozetrzeć sól z czosnkiem na pastę. Dodać oliwę, pieprz, majeranek i rozmaryn. Mieszaniną natrzeć polędwicę. Przełożyć do brytfanny.
3Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić w plastry, ozdobić rozmarynem i podawać.
Porcja dla:
8 osób