Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wspaniały przepis na soczystą polędwicę wołową. Mięso nie wymaga marynowania, a po upieczeniu jest i tak pysznie kruche.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2W miseczce rozetrzeć sól z czosnkiem na pastę. Dodać oliwę, pieprz, majeranek i rozmaryn. Mieszaniną natrzeć polędwicę. Przełożyć do brytfanny.

3Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić w plastry, ozdobić rozmarynem i podawać.

Porcja dla:

8 osób