Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne danie na zimowy dzień. Wystarczy dodać chlebek kukurydziany i sałatkę, i obiad w meksykańskim stylu gotowy.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 szklanka (150 g) posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 puszki (po 450 g) czerwonej fasoli kidney

Przygotowanie:

1W garnku podsmażyć na oleju mieloną wołowinę na rumiano. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula zmięknie. Odlać nadmiar tłuszczu.

2Dodać fasolę, pomidory, chili i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień, przykryć i dusić przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób