Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Jedno z tych dań, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Skórka cytrynowa dodaje niezwykłego smaczku. Można podawać z makaronem, ryżem, polentą lub ziemniakami.
Składniki:
- 1 kromka chleba (bez skórki)
- 1/2 szklanki mleka
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i wymieszać z mięsem, pietruszką, skórką cytrynową i solą. Dodać czosnek, wymieszać na jednolitą masę. Formować małe klopsiki.
2W międzyczasie przygotować sos. W garnku zagotować pomidory z bazylią i oliwą. Doprawić solą.
3Do gotującego się sosu wrzucić klopsiki, przykryć i gotować przez 40 minut na małym ogniu.
Porcja dla:
4 osób