Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jedno z tych dań, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Skórka cytrynowa dodaje niezwykłego smaczku. Można podawać z makaronem, ryżem, polentą lub ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kromka chleba (bez skórki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i wymieszać z mięsem, pietruszką, skórką cytrynową i solą. Dodać czosnek, wymieszać na jednolitą masę. Formować małe klopsiki.

2W międzyczasie przygotować sos. W garnku zagotować pomidory z bazylią i oliwą. Doprawić solą.

3Do gotującego się sosu wrzucić klopsiki, przykryć i gotować przez 40 minut na małym ogniu.

Porcja dla:

4 osób