Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Smaczne i proste klopsiki z mielonego mięsa indyczego to wspaniałe rozwiązanie dla dzieci, które nie znoszą warzyw.
Składniki:
- 1 kromka chleba pszennego
- 50 ml mleka
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany
- 200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Kromkę chleba namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Wymieszać mokrą kromkę z mięsem, natką i rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować okrągłe kuleczki.
2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłożyć na bok.
3Na patelnię dodać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchewkę. Całość zalać sosem pomidorowym i zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
4Podawać z ryżem lub z makaronem.
Porcja dla:
6 osób