Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczne i proste klopsiki z mielonego mięsa indyczego to wspaniałe rozwiązanie dla dzieci, które nie znoszą warzyw.

Składniki:

  • 1 kromka chleba pszennego
  • 50 ml mleka
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany
  • 200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kromkę chleba namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Wymieszać mokrą kromkę z mięsem, natką i rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować okrągłe kuleczki.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłożyć na bok.

3Na patelnię dodać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchewkę. Całość zalać sosem pomidorowym i zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.

4Podawać z ryżem lub z makaronem.

Porcja dla:

6 osób