Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
120 min.

Te kluski są nieco czasochłonne, ale rezultat jest tego wart. Kluski drożdżowe nadziewane dżemem śliwkowym, posypane cukrem pudrem i makiem, a na koniec polane stopionym masłem.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży lub 1/2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
  • 25 g masła, stopionego
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • sól

Przygotowanie:

1Do miski wsypać mąkę i zrobić w środku zagłębienie.

2W małej miseczce wymieszać dobrze ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać sól, żółtko i 25 g masła. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3W międzyczasie wymieszać dżem śliwkowy z rumem i cynamonem. Odstawić.

4Podzielić ciasto na 12 części. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią. Nałożyć po łyżeczce dżemu i zawinąć ciasto wkoło nadzienia, formując pyzę. Układać na powierzchni posypanej mąkę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut, aby wyrosły.

5W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę i wrzucić pyzy do gotującej wody. Przykryć garnki i doprowadzić wodę do ponownego wrzenia. Obrócić kluski i zmniejszyć ogień. Gotować przez 12 minut w delikatnie gotującej wodzie.

6Nakłuć pyzę widelcem, aby sprawdzić, czy jest ugotowana.Jeśli ciasto nie klei się do widelca, pyza jest gotowa. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Posypać cukrem pudrem i makiem, a następnie polać stopionym masłem.

Porcja dla:

12 osób