20 min.
15 min.
120 min.
Te kluski są nieco czasochłonne, ale rezultat jest tego wart. Kluski drożdżowe nadziewane dżemem śliwkowym, posypane cukrem pudrem i makiem, a na koniec polane stopionym masłem.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży lub 1/2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
- 25 g masła, stopionego
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- sól
Przygotowanie:
1Do miski wsypać mąkę i zrobić w środku zagłębienie.
2W małej miseczce wymieszać dobrze ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać sól, żółtko i 25 g masła. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3W międzyczasie wymieszać dżem śliwkowy z rumem i cynamonem. Odstawić.
4Podzielić ciasto na 12 części. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią. Nałożyć po łyżeczce dżemu i zawinąć ciasto wkoło nadzienia, formując pyzę. Układać na powierzchni posypanej mąkę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut, aby wyrosły.
5W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę i wrzucić pyzy do gotującej wody. Przykryć garnki i doprowadzić wodę do ponownego wrzenia. Obrócić kluski i zmniejszyć ogień. Gotować przez 12 minut w delikatnie gotującej wodzie.
6Nakłuć pyzę widelcem, aby sprawdzić, czy jest ugotowana.Jeśli ciasto nie klei się do widelca, pyza jest gotowa. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Posypać cukrem pudrem i makiem, a następnie polać stopionym masłem.
Porcja dla:
12 osób