20 min.
60 min.
320 min.
Na świątecznym – bożenarodzeniowym stole nie może zabraknąć klusek z makiem. Tutaj przepis na kluski własnej roboty.
Składniki:
- 125 g maku
- 75 g miodu
- 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g rodzynek
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g migdałów
Przygotowanie:
1Mak zalać wodą i gotować przez około 60 minut, następnie ostudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa.
2Rozpuścić w rondelku miód, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, bakalie i chwilkę podgrzewać, dodać mak i dokładnie wymieszać.
3Przesiać mąkę z cukrem waniliowym, dodać jajko, wodę i szczyptę soli, całość zagnieść na elastyczne ciasto.
4Rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty, uformować kluski i gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak.
5Przestudzoną masę makową delikatnie wymieszać z zimnymi kluskami dolewając do nich słodkiej śmietanki.
6Wstawić do lodówki na 3-4 godziny przed podaniem.
Porcja dla:
5 osób