Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
320 min.

Na świątecznym – bożenarodzeniowym stole nie może zabraknąć klusek z makiem. Tutaj przepis na kluski własnej roboty.

Składniki:

  • 125 g maku
  • 75 g miodu
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów

Przygotowanie:

1Mak zalać wodą i gotować przez około 60 minut, następnie ostudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa.

2Rozpuścić w rondelku miód, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, bakalie i chwilkę podgrzewać, dodać mak i dokładnie wymieszać.

3Przesiać mąkę z cukrem waniliowym, dodać jajko, wodę i szczyptę soli, całość zagnieść na elastyczne ciasto.

4Rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty, uformować kluski i gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak.

5Przestudzoną masę makową delikatnie wymieszać z zimnymi kluskami dolewając do nich słodkiej śmietanki.

6Wstawić do lodówki na 3-4 godziny przed podaniem.

Porcja dla:

5 osób