30 min.
120 min.
150 min.
Pyszne wytrawne kofty z lekką nutką słodyczy śliwek kalifornijskich. Idealne na kolorowy obiad!
Składniki:
- 1 pęczek buraczków (około 500 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 80 g śliwek kalifornijskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 drobno posiekana gałązka tymianku
- duża szczypta przypraw
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 150 ml wody
- 450 g mielonej jagnięciny
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
- 1 ubite jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Skropić buraki 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez 1 i ½ godziny
2Przygotować kofty jagnięce. Zmieszać wszystkie składniki razem (zostawić 1 łyżkę kolendry do ozdobienia gotowej potrawy) i używając bułki tartej uformować podłużne kotleciki. Nabić kofty na patyczki do szaszłyków i umieścić w lodówce do momentu smażenia.
3Gdy buraczki będą gotowe i wystudzone, odciąć końce, obrać, zetrzeć i wrzucić do miski.
4W rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać buraczki, kalifornijskie śliwki, sól, pieprz, przyprawy, tymianek, ocet i wodę.
5Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
6W międzyczasie usmażyć kofty jagnięce na zwykłej lub grillowej patelni. Kiedy sos i kofty będą gotowe, podgrzać podpłomyki.
7Na podpłomyki nałożyć sałatkę z ulubionych składników (rukola, liście szpinaku, ogórek), ułożyć kofty jagnięce i polać je sosem z kalifornijskiej śliwki i buraczków. Przyozdobić świeżo posiekaną kolendrą i jogurtem naturalnym.
8Pozostały sos umieścić w wyparzonych słoikach w lodówce i przechowywać do dwóch tygodni. (Aby wyparzyć słoiki należy umyć je w zmywarce ustawionej na gorący cykl bądź umieścić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C na 10 minut.)
Porcja dla:
4 osób