Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pyszne wytrawne kofty z lekką nutką słodyczy śliwek kalifornijskich. Idealne na kolorowy obiad!

Składniki:

  • 1 pęczek buraczków (około 500 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 80 g śliwek kalifornijskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 drobno posiekana gałązka tymianku
  • duża szczypta przypraw
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 150 ml wody
  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
  • 1 ubite jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Skropić buraki 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez 1 i ½ godziny

2Przygotować kofty jagnięce. Zmieszać wszystkie składniki razem (zostawić 1 łyżkę kolendry do ozdobienia gotowej potrawy) i używając bułki tartej uformować podłużne kotleciki. Nabić kofty na patyczki do szaszłyków i umieścić w lodówce do momentu smażenia.

3Gdy buraczki będą gotowe i wystudzone, odciąć końce, obrać, zetrzeć i wrzucić do miski.

4W rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać buraczki, kalifornijskie śliwki, sól, pieprz, przyprawy, tymianek, ocet i wodę.

5Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

6W międzyczasie usmażyć kofty jagnięce na zwykłej lub grillowej patelni. Kiedy sos i kofty będą gotowe, podgrzać podpłomyki.

7Na podpłomyki nałożyć sałatkę z ulubionych składników (rukola, liście szpinaku, ogórek), ułożyć kofty jagnięce i polać je sosem z kalifornijskiej śliwki i buraczków. Przyozdobić świeżo posiekaną kolendrą i jogurtem naturalnym.

8Pozostały sos umieścić w wyparzonych słoikach w lodówce i przechowywać do dwóch tygodni. (Aby wyparzyć słoiki należy umyć je w zmywarce ustawionej na gorący cykl bądź umieścić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C na 10 minut.)

Porcja dla:

4 osób