Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Te chrupiące krewetki obtacza się przed smażeniem w cieście piwno-kokosowym. Potem można je maczać w marmoladzie pomarańczowej lub w musztardzie wymieszanej z chrzanem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
  • 24 krewetki
  • 3 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać jajko z 1/2 szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wsypać wiórki kokosowe, a do trzeciej – 1/4 szklanki mąki.

2Trzymając krewetkę za ogon obtoczyć ją najpierw w mące, otrząsając nadmiar. Następnie zanurzyć w cieście piwno-jajecznym, pozwalając spłynąć nadmiarowi ciasta. Na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C.

3Smażyć krewetki partiami przez 2-3 minuty po każdej stronie, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmować krewetki szczypcami i obsuszać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem do maczania.

Porcja dla:

6 osób