10 min.
20 min.
60 min.
Te chrupiące krewetki obtacza się przed smażeniem w cieście piwno-kokosowym. Potem można je maczać w marmoladzie pomarańczowej lub w musztardzie wymieszanej z chrzanem.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki piwa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
- 24 krewetki
- 3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać jajko z 1/2 szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wsypać wiórki kokosowe, a do trzeciej – 1/4 szklanki mąki.
2Trzymając krewetkę za ogon obtoczyć ją najpierw w mące, otrząsając nadmiar. Następnie zanurzyć w cieście piwno-jajecznym, pozwalając spłynąć nadmiarowi ciasta. Na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C.
3Smażyć krewetki partiami przez 2-3 minuty po każdej stronie, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmować krewetki szczypcami i obsuszać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem do maczania.
Porcja dla:
6 osób