Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczna wegetariańska wersja faszerowanej papryki. Ryż i pieczarki podduszone z cebulą upieczone w kolorowych paprykach.

Składniki:

  • 400 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 różnokolorowe papryki

Przygotowanie:

1Ugotować ryż w osolonej wodzie.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Na maśle podsmażyć cebulę i pieczarki, lekko podlać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

4Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.

5Papryki umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Do środka nakładać farsz.

6Papryki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą (albo bulionem).

Porcja dla:

3 osób