Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczna wegetariańska wersja faszerowanej papryki. Ryż i pieczarki podduszone z cebulą upieczone w kolorowych paprykach.
Składniki:
- 400 g ryżu
- 3 łyżki masła
- 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 3 różnokolorowe papryki
Przygotowanie:
1Ugotować ryż w osolonej wodzie.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Na maśle podsmażyć cebulę i pieczarki, lekko podlać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
5Papryki umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Do środka nakładać farsz.
6Papryki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą (albo bulionem).
Porcja dla:
3 osób