Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
615 min.

Pieczone żeberka wieprzowe to nieskomplikowane danie, smaczne, niedrogie i pożywne. Smakuje najlepiej z ziemniakami, kiszoną duszoną kapustą z dodatkiem czerwonej papryki, lub surówkami z kapusty.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych w paski wzdłuż kości

Przygotowanie:

1Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy razem z olejem i nacieramy żeberka. Pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc w lodówce, aż mięso przejdzie aromatem przypraw.

2Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.

3Układamy żeberka w naczyniu do pieczenia (lub w blaszce wyłożonej alufolią) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 1/2 godziny.

4Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 1,5 godziny. Jeśli potrzeba w czasie pieczenia podlewamy żeberka wodą, by się nie przypaliły i nie wyschły na wiór.

5Uwaga: Dobrze jest w momencie, gdy zmniejszamy temperaturę pieczenia, przykryć mięso folią aluminiową, a na ostatnie 15-20 minut odkryć, by się przyrumieniło.

Porcja dla:

4 osób