Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Świetny sposób na ciekawą przystawkę! Gotowe miseczki napełnione szpinakiem i łososiem.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Przygotowanie:

1Na patelni lub w garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub masła. Wrzuć do tego zamarznięty szpinak. Dodaj 1 roztrzepane jajko, 1 zeszklony ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Często mieszaj, gotuj aż do całkowitego rozmarznięcia szpinaku. Pozostaw do wystygnięcia, po czym dodaj drobno pokrojoną cebulę. Gotowym szpinakiem faszeruj jedną połówkę foremki.

2Do drugiej połówki włóż pół plasterka cytryny, jeżeli jest cieniutko pokrojona – nie ma konieczności obierania ze skórki. Pokrój łososia w paski (dł. ok 4-5 cm), a następnie połóż na/obok półplasterka cytryny.

Porcja dla:

16 osób