Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Nasz pomysł na wczesny, niedzielny obiad to kotlety z indyka. Przyrządzone z indyczej piersi i kilku nietypowych dodatków, zawierają mniej niż gram tłuszczu na porcję!

Składniki:

  • 450 g filetów z piersi indyka
  • 115 g ryżu brązowego lub basmati, ugotowanego
  • 4 łyżki przecieru z suszonych śliwek
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego

Przygotowanie:

1Pokroić mięso na dość duże kawałki, a następnie grubo je zmielić.

2Przełożyć zmielone mięso do miski. Dodać ryż, przecier ze śliwek, musztardę, szałwię i rozmaryn. Wymieszać.

3Uformować z masy 12 kotletów o średnicy około 5 cm.

4Patelnię grillową albo elektryczny grill spryskać olejem w aerozolu lub oliwą z oliwek. Rozgrzać do średniej temperatury.

5Ułożyć kotlety na patelni lub grillu, smażyć około 3 minuty z każdej strony, aż będą gotowe.

Porcja dla:

12 osób