Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Nasz pomysł na wczesny, niedzielny obiad to kotlety z indyka. Przyrządzone z indyczej piersi i kilku nietypowych dodatków, zawierają mniej niż gram tłuszczu na porcję!
Składniki:
- 450 g filetów z piersi indyka
- 115 g ryżu brązowego lub basmati, ugotowanego
- 4 łyżki przecieru z suszonych śliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego
Przygotowanie:
1Pokroić mięso na dość duże kawałki, a następnie grubo je zmielić.
2Przełożyć zmielone mięso do miski. Dodać ryż, przecier ze śliwek, musztardę, szałwię i rozmaryn. Wymieszać.
3Uformować z masy 12 kotletów o średnicy około 5 cm.
4Patelnię grillową albo elektryczny grill spryskać olejem w aerozolu lub oliwą z oliwek. Rozgrzać do średniej temperatury.
5Ułożyć kotlety na patelni lub grillu, smażyć około 3 minuty z każdej strony, aż będą gotowe.
Porcja dla:
12 osób