Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Kotleciki ryżowe z groszkiem i żółtym serem zapiekane w sosie pomidorowym. Można je zrobić w wersji wegetariańskiej używając bulionu warzywnego.

Składniki:

  • 300 g ryżu białego
  • 1 cebula
  • słodka papryka w proszku
  • 200 g zielonego mrożonego groszku
  • 2 jaja
  • 100 g żółtego startego sera
  • sól i pieprz
  • 50 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Przygotować sos: Ostudzony bulion wymieszać dokładnie z koncentratem i cukrem.

2W rondelku roztopić łyżkę masła, wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić nie rumieniąc jej.

3Wlać bulion z koncentratem do zasmażki i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania się sosu i gotować jeszcze przez 10 minut.

4Przygotować kotlety: Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.

5Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

6Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni ze szczyptą papryki.

7Do ugotowanego ryżu dodać groszek, podsmażoną cebulkę, dwa jajka, starty żółty ser i przyprawy.

8Składniki dokładnie wymieszać, jeżeli masa będzie za rzadka dodać bułkę tartą.

9Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

10Po usmażeniu ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym polać je sosem pomidorowym, posypać startym serem i zapiekać przez 10-15 minut.

Porcja dla:

4 osób