20 min.
60 min.
80 min.
Kotleciki ryżowe z groszkiem i żółtym serem zapiekane w sosie pomidorowym. Można je zrobić w wersji wegetariańskiej używając bulionu warzywnego.
Składniki:
- 300 g ryżu białego
- 1 cebula
- słodka papryka w proszku
- 200 g zielonego mrożonego groszku
- 2 jaja
- 100 g żółtego startego sera
- sól i pieprz
- 50 g bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Przygotować sos: Ostudzony bulion wymieszać dokładnie z koncentratem i cukrem.
2W rondelku roztopić łyżkę masła, wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić nie rumieniąc jej.
3Wlać bulion z koncentratem do zasmażki i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania się sosu i gotować jeszcze przez 10 minut.
4Przygotować kotlety: Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
5Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
6Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni ze szczyptą papryki.
7Do ugotowanego ryżu dodać groszek, podsmażoną cebulkę, dwa jajka, starty żółty ser i przyprawy.
8Składniki dokładnie wymieszać, jeżeli masa będzie za rzadka dodać bułkę tartą.
9Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
10Po usmażeniu ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym polać je sosem pomidorowym, posypać startym serem i zapiekać przez 10-15 minut.
Porcja dla:
4 osób