Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Masło ziołowe to wspaniały dodatek do jagnięciny. Można je zamrozić i później rozmrażać porcjami, kiedy się go potrzebuje.

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 60 g drobno posiekanej cebuli
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1Masło, czosnek i cebulę podsmażać przez 5 minut na patelni na średnim ogniu. Odstawić, aby ostygło.

2Wymieszać cebulę z czosnkiem, bułką tartą, kuminem, cynamonem i pieprzem cayenne. Dodać pietruszkę i kolendrę. Wymieszać na gładką masę, wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia lub na folię spożywczą, zawinąć i wstawić do zamrażalnika. Gdy masełko zamarznie, można je pokroić na kawałki i zostawić w zamrażalniku na później. Wyjąć na 20 minut przez użyciem.

3Kotlety jagnięce upiec na grillu lub usmażyć na patelni. Podawać na ciepłych talerzach w obfitą ilością masła ziołowego.

Porcja dla:

4 osób