Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Proste w przygotowaniu i smaczne danie. Słodka, maślana dynia, którą uwielbia moja rodzina. Doskonała na ciepłą kolację lub dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 1 średnia dynia (najlepiej odmiana Acorn), przekrojona i wypestkowana
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Ułożyć dynię na blaszce skórką do góry. Piec w temperaturze 175 stopni, aż zmięknie (przez około 30-45 minut).
3Dynię przełożyć na talerz i odwrócić do góry miąższem. Do środka nałożyć masło i cukier i przykryć drugą połówką dyni.
4Włożyć ją do naczynia żaroodpornego i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni C.
Porcja dla:
2 osób