Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
75 min.

Proste w przygotowaniu i smaczne danie. Słodka, maślana dynia, którą uwielbia moja rodzina. Doskonała na ciepłą kolację lub dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 średnia dynia (najlepiej odmiana Acorn), przekrojona i wypestkowana
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Ułożyć dynię na blaszce skórką do góry. Piec w temperaturze 175 stopni, aż zmięknie (przez około 30-45 minut).

3Dynię przełożyć na talerz i odwrócić do góry miąższem. Do środka nałożyć masło i cukier i przykryć drugą połówką dyni.

4Włożyć ją do naczynia żaroodpornego i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni C.

Porcja dla:

2 osób