10 min.
15 min.
25 min.
Delikatne kotlety jagnięce posmarowane słodkawą, ziołową glazurą piecze się na ruszcie z ciabattą i bakłażanami. Jedynym dodatkiem, jakim uzupełniamy tę potrawę, jest zielona sałata.
Składniki:
- 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 4 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 4 chude kotlety z antrykotu jagnięcego (ok. 175 g każdy)
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
- 8 kromek ciabatty
- świeże czerwone porzeczki do przybrania
Przygotowanie:
1Przygotować glazurę: Wymieszać dżem z musztardą i rozmarynem w małym rondlu. Mocno rozgrzać opiekacz.
2Upiec mięso i bakłażana: Ułożyć kotlety na ruszcie, posmarować lekko oliwą; doprawić solą i pieprzem. Położyć obok plastry bakłażana i również posmarować je oliwą. Opiekać 6–8 minut, przewracając mięso na drugą stronę raz, a plastry bakłażana kilka razy, aż się przyrumienią.
3Posmarować glazurą: Rozgrzać glazurę na małym ogniu. Posmarować nią lekko kotlety. Piec jeszcze 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i znów posmarować glazurą. Piec 1–2 minuty.
4Upiec ciabattę: Pod koniec pieczenia mięsa posmarować kromki ciabatty niewielką ilością oliwy i ułożyć je na ruszcie (przesunąć plastry bakłażanów, a jeśli są już przyrumienione, zdjąć je z rusztu i ułożyć w ciepłym miejscu). Piec, aż przyrumienią się z każdej strony.
5Podawać: Rozgrzać pozostałą glazurę niemal do wrzenia. Ułożyć mięso i bakłażany na talerzach. Polać kotlety gorącą glazurą. Udekorować czerwonymi porzeczkami (opcjonalnie) i podawać z opieczoną ciabattą.
Porcja dla:
4 osób