Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Delikatne kotlety jagnięce posmarowane słodkawą, ziołową glazurą piecze się na ruszcie z ciabattą i bakłażanami. Jedynym dodatkiem, jakim uzupełniamy tę potrawę, jest zielona sałata.

Składniki:

  • 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 4 chude kotlety z antrykotu jagnięcego (ok. 175 g każdy)
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
  • 8 kromek ciabatty
  • świeże czerwone porzeczki do przybrania

Przygotowanie:

1Przygotować glazurę: Wymieszać dżem z musztardą i rozmarynem w małym rondlu. Mocno rozgrzać opiekacz.

2Upiec mięso i bakłażana: Ułożyć kotlety na ruszcie, posmarować lekko oliwą; doprawić solą i pieprzem. Położyć obok plastry bakłażana i również posmarować je oliwą. Opiekać 6–8 minut, przewracając mięso na drugą stronę raz, a plastry bakłażana kilka razy, aż się przyrumienią.

3Posmarować glazurą: Rozgrzać glazurę na małym ogniu. Posmarować nią lekko kotlety. Piec jeszcze 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i znów posmarować glazurą. Piec 1–2 minuty.

4Upiec ciabattę: Pod koniec pieczenia mięsa posmarować kromki ciabatty niewielką ilością oliwy i ułożyć je na ruszcie (przesunąć plastry bakłażanów, a jeśli są już przyrumienione, zdjąć je z rusztu i ułożyć w ciepłym miejscu). Piec, aż przyrumienią się z każdej strony.

5Podawać: Rozgrzać pozostałą glazurę niemal do wrzenia. Ułożyć mięso i bakłażany na talerzach. Polać kotlety gorącą glazurą. Udekorować czerwonymi porzeczkami (opcjonalnie) i podawać z opieczoną ciabattą.

Porcja dla:

4 osób