15 min.
25 min.
40 min.
Oto danie w stylu greckim, proste w przygotowaniu, ale pełne smaku. Tworzą je: soczysta jagnięcina, kolorowe warzywa, feta i świeża mięta. To doskonałe połączenie.
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce, okrojone z tłuszczu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g młodych ziemniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 duża cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać dużą patelnię ze szczelną pokrywką na średnim ogniu. Posmarować kotlety z jednej strony niewielką ilością oliwy, ułożyć tą stroną na rozgrzanej patelni i smażyć 3-4 minuty, aż dobrze się zrumienią.
2Posmarować kotlety z wierzchu oliwą, przewrócić i smażyć na drugiej stronie przez minutę. Przełożyć usmażone kotlety na talerz i odstawić.
3Dolać na patelnię łyżkę oliwy i rozgrzać. Wrzucić ziemniaki i smażyć, przewracając od czasu do czasu, przez 5 minut, aż zrumienią się i zaczną mięknąć.
4Dolać na patelnię jeszcze jedną łyżkę oliwy. Wrzucić cukinie, cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5Wymieszać w małym naczyniu pozostałą oliwę z octem winnym. Włożyć mięso z powrotem na patelnię, układając je na warzywach, i polać je mieszaniną oliwy i octu winnego. Posypać pokruszoną fetą. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć jeszcze 5 minut (jeśli mięso ma być nieco krwiste) lub 7 minut (jeśli ma być lepiej wysmażone).
6Odkryć patelnię i posypać danie posiekaną miętą. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać natychmiast, prosto z patelni, polewając mięso sokami, które pozostały na patelni.
Porcja dla:
4 osób