Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny – kotleciki z mięsa mielonego, które zawsze smakują. Tradycyjnie podane z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 40 g czerstwej bułki, namoczonej i odciśniętej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso wymieszać z bułką, jajkiem i mlekiem na jednolitą masę.

2Cebulę drobno posiekać i wymieszać z masą mięsną. Doprawić solą i pieprzem.

3Z masy formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 5 minut z każdej strony.

Porcja dla:

8 osób