Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jajka przepiórcze idealnie nadają się jako nadzienie do kotletów – przyrządzam je często na rodzinne uroczystości i wszystkim zawsze smakuje!

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko kurze
  • sól i pieprz do smaku
  • 7 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • brokuł i pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie:

1Ziemnaki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem.

2Białko jajka kurzego oddzielić od żółtka, żółtko wymieszać z masą mięsą. Doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

3Z masy uformować 7 kotletów, do środka każdego włożyć jajko przepiórcze. Całość obtoczyć w bułce tartej.

4Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety na złoty kolor. Podawać udekorowane brokułami i kawałkami pomarańczy.

Porcja dla:

7 osób