Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Jajka przepiórcze idealnie nadają się jako nadzienie do kotletów – przyrządzam je często na rodzinne uroczystości i wszystkim zawsze smakuje!
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko kurze
- sól i pieprz do smaku
- 7 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- brokuł i pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie:
1Ziemnaki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem.
2Białko jajka kurzego oddzielić od żółtka, żółtko wymieszać z masą mięsą. Doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
3Z masy uformować 7 kotletów, do środka każdego włożyć jajko przepiórcze. Całość obtoczyć w bułce tartej.
4Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety na złoty kolor. Podawać udekorowane brokułami i kawałkami pomarańczy.
Porcja dla:
7 osób