Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
13 min.
Całkowity czas:
63 min.

Te trójkątne pierożki w stylu orientalnym przygotowane z chrupiącego, delikatnego ciasta filo kryją w sobie doprawione imbirem nadzienie z kraba, kasztanów wodnych i słodkiej kukurydzy. Pierożki najlepiej przygotować wcześniej, a upiec tuż przed przyjściem gości. Podawać ze słodkim sosem chili.

Składniki:

  • 170 g białego mięsa krabowego z puszki, odsączonego
  • 225 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych, pokrojonych na duże kawałki
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 6 płatów ciasta filo, każdy ok. 50 × 30 cm (ok. 225 g)
  • 1 łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszać w misce mięso krabowe, kasztany wodne, kukurydzę, cebulę dymkę, imbir, papryczkę chilli oraz chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać w kubku olej arachidowy z sezamowym.

2Luźno zwinąć (zaczynając od krótszej strony) 6 płatów ciasta filo. Przeciąć zrolowane ciasto w poprzek ostrym nożem na 3 równe części, 2 z nich przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie wyschły. Rozwinąć trzecią rolkę, wyjąć z niej jeden pasek ciasta, a resztę odłożyć i przykryć.

3Położyć pasek ciasta na blacie kuchennym, tak aby krótszy koniec skierowany był w naszą stronę, i posmarować mieszanką olejów. Na dole paska, w prawym rogu, położyć czubatą łyżkę nadzienia krabowego, złożyć ukośnie w trójkąt, następnie znów ukośnie, itd., dopóki pasek się nie skończy. W ten sposób powstanie zgrabny, trójkątny pierożek. Ułożyć go na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu.

4Przygotować kolejne pierożki, aż całe nadzienie krabowe zostanie wykorzystane. Ważne, żeby nie odkrywać ciasta, dopóki nie będzie potrzebne. Pierożki można przygotować z wyprzedzeniem – należy je wtedy przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jeżeli pierożki będą bardzo zimne, trzeba wydłużyć czas pieczenia do 15 minut.

5Delikatnie posmarować pierożki pozostałym olejem i posypać ziarnem sezamowym. Piec 12–13 minut, aż staną się chrupiące i przyrumienione.

6Po upieczeniu przełożyć pierożki na metalową kratkę, aby trochę ostygły. Pociąć w paski szczypior cebuli dymki, tak aby powstały “pędzelki”. Serwować ciepłe, na tacy udekorowanej pędzelkami z dymki, z dodatkiem słodkiego sosu chili podanego w osobnej miseczce.

Porcja dla:

18 osób