15 min.
01 min.
16 min.
Mleczko kokosowe i migdały nadają tej łagodnej hinduskiej potrawie wyrazisty smak. Przygotowanie jej zajmuje tylko kilka minut – potem wystarczy wstawić ją do piekarnika. Podawać z ryżem basmati lub podgrzanym chlebkiem naan.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżki łagodnego curry korma w paście lub w proszku
- 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w grube plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w brytfannie. Smażyć cebulę i imbir przez 4–5 minut. Kiedy cebula zmięknie, dodać curry korma i smażyć przez minutę na małym ogniu, pilnując, żeby nie przypalić.
2Wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać je z cebulą. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 45-60 minut.
3Wyjąć gotową kormę z piekarnika, dodać mielone migdały i wymieszać, by zagęścić sos. Posypać posiekaną kolendrą.
Porcja dla:
4 osób