Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 kurczak z wolnego wybiegu, pokrojony na części
  • 7 szalotek, drobno posiekanych
  • 20 cebulek perłowych, obranych
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku

Przygotowanie:

1W patelni na dużym ogniu rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim kurczaka. Zdjąć z ognia.

2W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło i podsmażyć szalotki, cebulkę i czosnek. Dodać kurczaka, bukiet przypraw, sól, pieprz i mąkę.

3Dodać białe wino i pieczarki, i dusić na małym ogniu przez 90 minut.

4Wyjąć bukiet ziół, dodać creme fraiche i doprowadzić do wrzenia. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób