Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
100 min.
100 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kurczak z wolnego wybiegu, pokrojony na części
- 7 szalotek, drobno posiekanych
- 20 cebulek perłowych, obranych
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
Przygotowanie:
1W patelni na dużym ogniu rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim kurczaka. Zdjąć z ognia.
2W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło i podsmażyć szalotki, cebulkę i czosnek. Dodać kurczaka, bukiet przypraw, sól, pieprz i mąkę.
3Dodać białe wino i pieczarki, i dusić na małym ogniu przez 90 minut.
4Wyjąć bukiet ziół, dodać creme fraiche i doprowadzić do wrzenia. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób