Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Proste i smaczne! Jedna z najlepszych przystawek z kuchni hiszpańskiej. Krewetki smażone w czosnku i papryczkach chili! Ilość chili należy dostosować do upodobań, a na każde 500 g krewetek użyć główkę czosnku. Zobaczcie nasz przepis video z tymi krewetkami!

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 główka czosnku, obrana i posiekana
  • suszone czerwone papryczki chili, posiekane
  • 500 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
  • sól do smaku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać około 5 cm warstwę oliwy. Dodać czosnek i chili i smażyć przez minutę, aż aromat zacznie się uwalniać. Wyjąć czosnek i chili z patelni i odłożyć.

2Na gorącą oliwę dodać krewetki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek i chili. Posolić do smaku. Smażyć jeszcze przez 2 minuty i natychmiast podawać. Na talerzach posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób