Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Proste i smaczne! Jedna z najlepszych przystawek z kuchni hiszpańskiej. Krewetki smażone w czosnku i papryczkach chili! Ilość chili należy dostosować do upodobań, a na każde 500 g krewetek użyć główkę czosnku. Zobaczcie nasz przepis video z tymi krewetkami!
Składniki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 główka czosnku, obrana i posiekana
- suszone czerwone papryczki chili, posiekane
- 500 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
- sól do smaku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać około 5 cm warstwę oliwy. Dodać czosnek i chili i smażyć przez minutę, aż aromat zacznie się uwalniać. Wyjąć czosnek i chili z patelni i odłożyć.
2Na gorącą oliwę dodać krewetki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek i chili. Posolić do smaku. Smażyć jeszcze przez 2 minuty i natychmiast podawać. Na talerzach posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób