Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych przypraw. Ja lubię go nie tylko dlatego, że po prostu mi smakuje, ale również za prostotę. Nie ma wiele przesady w stwierdzeniu, że wystarczy pobieżnie pokroić kilka składników, włożyć do brytfanny, posypać ziołami, przykryć i… zapomnieć na 90 minut, podczas których będą przebywać w piekarniku. No, jeszcze gdzieś po drodze warto ugotować ziemniaki 🙂 Pewne jest jednak, że brak czasu rzadko będzie w przypadku tej potrawy trafną wymówką…

Składniki:

  • 1 średnia tuszka królika (1,2 kg)
  • 600 g średnich pomidorów
  • 2 średnie cebule (po 150 g)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 10 ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

1Dzielimy królika. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki.

2Na dnie dużej brytfanny kładziemy czosnek, liście laurowe i natkę pietruszki. Następnie wykładamy kawałki królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem.

3Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut.

4Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi.

Porcja dla:

4 osób