Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Bardzo delikatne mięso z królika duszone w sosie śmietanowym. Polecam na niedzielny obiad, z ziemniakami i mizerią.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 królik
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
2Królika podzielić na części, opanierować w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor (na dużym ogniu).
3Dodać podsmażoną cebulę i wymieszać, aby znalazła się na dnie patelni. Wlać śmietanę i 1 szklankę wody. Dodać liście laurowe, pieprz i sól, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
4Drobno posiekać czosnek i koperek. Dodać do królika na 5 minut przed końcem duszenia. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Porcja dla:
4 osób