Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo delikatne mięso z królika duszone w sosie śmietanowym. Polecam na niedzielny obiad, z ziemniakami i mizerią.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 królik
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.

2Królika podzielić na części, opanierować w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor (na dużym ogniu).

3Dodać podsmażoną cebulę i wymieszać, aby znalazła się na dnie patelni. Wlać śmietanę i 1 szklankę wody. Dodać liście laurowe, pieprz i sól, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.

4Drobno posiekać czosnek i koperek. Dodać do królika na 5 minut przed końcem duszenia. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Porcja dla:

4 osób