Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Mięso królika jest delikatne, dobre dla osób o wrażliwych żołądkach lub na diecie. W tym przepisie dusi się go w czerwonym winie, ale nie ma w tej potrawie alkoholu, bo zdąży całkiem wyparować.

Składniki:

  • 1 królik
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą i pieprzem i opanierować w mące.

2Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać królika i smażyć aż się zrumieni z wszystkich stron.

3Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut.

4Dodać zioła i smażyć kilka minut.

5Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię wraz z winem. Doprawić solą i pieprzem.

6Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

Porcja dla:

6 osób