Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Mięso królika jest delikatne, dobre dla osób o wrażliwych żołądkach lub na diecie. W tym przepisie dusi się go w czerwonym winie, ale nie ma w tej potrawie alkoholu, bo zdąży całkiem wyparować.
Składniki:
- 1 królik
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą i pieprzem i opanierować w mące.
2Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać królika i smażyć aż się zrumieni z wszystkich stron.
3Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut.
4Dodać zioła i smażyć kilka minut.
5Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię wraz z winem. Doprawić solą i pieprzem.
6Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.
Porcja dla:
6 osób